Att växa upp utan sund kärlek

Att växa upp utan en sund kärlek och beskydd från sina föräldrar sätter ofta stora spår.
Har föräldrarna dessutom förgripit sig på barnen så kan det ge förödande konsekvenser, de får leva med en otrygghet och ett djupt hål som skriker efter äkta kärlek.
Konsekvensen av gränslösheten som dessa barn också vuxit upp med ser till att de gör vad som helst för att få tag på trygghet och kärlek, men eftersom de aldrig fått uppleva detta så vet de oftast inte ens vad de letar efter.

Vissa blir som jag tyckte då, när jag inte visste bättre; ”dåliga” tjejer/killar som drack, gick på droger och hade gränslöst med sex.

Eller så blir man som jag; gränslös i försöken att vara en ”duktig” flicka som inte gick på droger, drack eller hade sex. Istället straffade jag kroppen och själen på andra sätt, även om jag inte förstod det då. Exempelvis genom att försöka vara en superduktig kristen flicka som var väldigt hård mot mig själv. Jag jobbade mycket, övertränade och försökte hjälpa allt och alla. Att jag sen också kunde köra över folk i min iver att göra ”RÄTT”, det förstod jag inte.

Jag kunde bara inte säga nej, utan när någon frågade något så svarade jag automatiskt JA utan att tänka efter, och sen kunde jag tycka synd om mig själv och känna mig utnyttjad utan att jag förstod att jag själv satt mig i situationen. Jag fattade helt enkelt inte att jag kunde och fick säga nej. Jag gjorde allt för att bli omtyckt och få cred för mina prestationer för att på det sättet försöka tycka om och stå ut med mig själv.
Det här var naturligtvis inte något jag insåg själv. Jag tyckte ju att jag var så utgivande, hårt arbetande och hjälpsam.

Jag fick även höra att Gud vill vara din kärlek/pappa/mamma och det låter ju fantastiskt, men om man inte har upplevt hur en bra förälder ska vara så är det svårt att förstå den typen av kärlek.

Jag (och många med mig) hade istället lättare att ta åt mig av alla krav och måsten. Det var ju det jag var van vid. Detta pågick ända tills någon verkligen förklarade vad villkorslös kärlek var för något och att jag fick se i praktiken hur en sund relation mellan föräldrar och barn ska vara. Där föräldrar lärde sina barn att de är älskade oavsett vad de gör och där pappan visar i handling och ord hur en kille ska vara mot sin dotter, så hon åtminstone har en chans att välja rätt. Man tänker och gör nämligen det man känner igen sig i. Är man van att ha blivit dåligt behandlad så är det lätt att fortsätta med det, utan att förstå att man får säga stopp.

Jag är så otroligt tacksam att jag själv fick rätt hjälp och förståelse och blev så pass hel att jag idag förstår att jag är värd att ha ett fantastiskt liv med äkta och mycket kärlek.

Något i mig har nämligen alltid tänkt att jag nog inte är värd att ha det riktigt bra, och jag har accepterat detta som en sanning under allt för lång tid. Men inte nu längre och tyvärr är det många som varit “utsatta” som lever på det sättet.

Jag vill uppmuntra dig som känner igen dig i detta att våga ta hjälp så att du också kan få chansen att må riktigt bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *