Civilkurage

I dagens samhälle där våld, hot och kränkande handlingar tyvärr har blivit en del av många människors vardag är det otroligt viktigt att vi alla börjar ta vårt ansvar och visar att det goda faktiskt övervinner det onda. Jag hör allt för många gånger att människor väljer att tiga och se åt ett annat håll när de blir vittne till något som inte är rätt. Jag vill inte tro att det beror på en ovilja att hjälpa, utan snarare på oro och rädsla för egen del. Trots det tror jag att det är dags att vi plockar fram vårt civilkurage. Civilkurage är mod att stå för sin åsikt, även om det innebär en personlig risk. Den som har civilkurage har ofta också modet att ingripa när någon blir utsatt och behöver hjälp. Man kan säga att civilkurage är raka motsatsen till uttrycket ”sköt dig själv och skit i andra”.

Självklart ska man inte vara ovis, men man kan alltid göra något. Om du inte fysiskt kan stoppa bråket/situationen så kan du alltid ringa, skrika eller på annat sätt försöka skaffa hjälp eller få uppmärksamhet.

Häromdagen pratade jag med en av mina söner som varit iväg med några kompisar på hotell. Där råkade de få se en tjej springa ut ur ett rum skrikande med en arg kille spingande efter. Sonen och kompisen springer efter och ser till att mannen inte skadar tjejen. Förhoppningsvis fick mannen sig en tankeställare när han såg unga men starka och modiga killar som var beredda att försvara tjejen.

Jag blev rörd och glad över att det var självklart för dem att gripa in och jag hoppas att vi alla vill tänka så, och jag är tacksam över att jag kan få lära mina barn att det är självklart att alltid visa respekt och stå upp för den svage.

Ju mer vi står upp mot ondskan desto svagare blir den, och ju fler vi blir på den goda sidan desto mer krymper den onda. Det är som att tända ett ljus i ett mörkt rum. Tänd ett ljus där du står. Ett leende, ett vänligt ord en generös handling fungerar som förebyggande åtgärder mot ondska, egoism och själviskhet. Ensamma kan vi kanske inte göra så mycket, men om du börjar stå upp för det du tror på så kommer det du gör få konsekvenser som faktiskt förändrar världen till det bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *